Stoppa blödningen

I världen dör det cirka fem miljoner människor till följd av kroppsskador och i Sverige är siffran cirka 3000. Olika former av blödningar står för en stor del av dom här dödsfallen. Det hemska med en katastrofal blödning är att man dör på mycket kort tid, ibland inom några få minuter, om den inte stoppas. På grund av detta kan man inte vänta till dess att ambulans anländer utan det är du och jag som behöver stoppa blödningen och rädda liv.

Utbildningskonceptet Stoppa blödningen – STB har tagits fram av katastrofmedicinskt centrum på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och målet är att öka allmänhetens säkerhet genom att säkerställa att blåljuspersonal och allmänhet har en stor kunskap om blödningskontroll.

STB bygger på det amerikanska ”Stop the bleed” som togs fram efter att militären hade märkt att soldater dog av skador som faktiskt hade kunnat åtgärdas om rätt omhändertagande genomfördes i ett tidigare skede. Man tog då fram konceptet Tactical Combat Casualty Care som sedan blev ”Stop the bleed” när ambulans, andra blåljusenheter och allmänheten började använda sig av det.

På en kurs får du lära dig bland annat följande:

  • Genomgång av vad som händer i kroppen vid en blödning och hur blodomloppet fungerar
  • Din egen säkerhet vid en olycksplats
  • ”Blood sweep” – Lär dig hitta och identifiera en katastrofal blödning
  • Direkt tryck för att stoppa blödningen
  • Användande av tourniquet (CAT-modell)
  • Packning av sårhåla

Innan kursens början får du gå igenom ett kort självstudiematerial med tillhörande kontrollfrågor. När du har klarat av frågorna skriver du ut, eller fotograferar, intyget på att du har klarat av självstudiedelen och tar med dig detta till kurstillfället.

För att säkerställa att alla deltagare ska lära sig så mycket som möjligt är det aldrig fler än 10 deltagare per instruktör så ni kan vara säkra på att ni kommer få mycket hjälp och feedback.

Kursen är cirka fyra timmar lång.

Länkar

Klicka här för att se en film från MSB om Stoppa blödningen.

Pris

Då kursens utformning, plats och antal deltagare anpassas efter era behov ber vi er att kontakta oss, antingen via knappen nedan eller via menyalternativet ”Kontakta oss” ovan, för prisförslag.

Observera att vi förbehåller oss rätten att neka deltagande i våra kurser om vi misstänker att någon inte uppfyller de riktlinjer vi har rörande alla människors lika värde, jämställdhet och demokratiska värderingar.

Vi anpassar träningen till dina behov.

Privatträning eller i grupp.